Παρουσίαση του έργου από τον Patrice Hamon
Φανταστείτε μια πόλη όπου κάθε σημαντική απόφαση χαρασσόταν στην πέτρα, για να μην ξεχαστεί ποτέ. Έτσι λειτουργούσαν οι αρχαίες ελληνικές πόλεις—μικρές, ανεξάρτητες κοινότητες όπου οι πολίτες έπαιρναν συλλογικά αποφάσεις στις συνελεύσεις. Η Θάσος, ένα ευημερούν νησί στο Αιγαίο Πέλαγος, αποτελεί τέλειο παράδειγμα αυτού του μοντέλου. Ιδρυθείσα τον 7ο αιώνα π.Χ., γνώρισε μια ταραχώδη ιστορία, ταλαντευόμενη ανάμεσα στην ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Αθήνας, της Μακεδονίας και αργότερα της Ρώμης.
Από την έναρξη των ανασκαφών το 1911, έχουν ανακαλυφθεί σχεδόν 2.000 επιγραφές, κυρίως στην αγορά, την καρδιά της πόλης. Αυτά τα κείμενα, χαραγμένα σε πέτρα ή μάρμαρο, αποκαλύπτουν πτυχές της ζωής: πολιτικές αποφάσεις, θρησκευτικές πρακτικές, κοινωνικές σχέσεις και εμπορικές συναλλαγές. Παρά τους αιώνες καταστροφών, οι επιγραφολόγοι αναβιώνουν με προσοχή αυτές τις μαρτυρίες, αποκρυπτογραφώντας και ανασυνθέτοντάς τες.
Αυτές οι πέτρες, φορείς ιστορίας, συνεχίζουν να αφηγούνται την εξαιρετική ιστορία της Θάσου και των κατοίκων της.
Julien Fournier, πρώην μέλος και πρώην διευθυντής σπουδών της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, είναι καθηγητής Ελληνικής Ιστορίας και Επιγραφικής στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου. Οι έρευνές του επικεντρώνονται στην ιστορία των ελληνικών πόλεων κατά την περίοδο της ρωμαϊκής ηγεμονίας. Αυτήν την περίοδο ετοιμάζει έναν τόμο του Corpus des inscriptions de Thasos (CITh V).
Patrice Hamon, πρώην σπουδαστής της École normale supérieure και πρώην μέλος της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, είναι καθηγητής Ελληνικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Σορβόννης (Paris Sorbonne). Ειδικός στις πόλεις της ελληνιστικής εποχής, έχει γράψει πολυάριθμα άρθρα για τις επιγραφές της Θάσου, καθώς και τον πρώτο τόμο του Corpus des inscriptions de Thasos (CITh III).
Natacha Trippé, πρώην μέλος της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, διδάσκει Ελληνική Ιστορία, Ιστορία της Τέχνης και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο του Bordeaux-Montaigne. Οι έρευνές της επικεντρώνονται στις λατρείες των ελληνικών πόλεων κατά την αρχαϊκή και κλασική περίοδο. Αυτήν την περίοδο ετοιμάζει έναν τόμο του Corpus des inscriptions de Thasos (CITh II).